с.

ЦОНЮ  АНГЕЛОВ
1909 - 1981

         Цоню Ангелов е роден на 1 юни 1909 г в с. Върбица, плевенско. На 17 годишна възраст се премества в София, където среща съпругата си Елена. През 1933 г. се ражда първият им син Ангел, през 1935 дъщеря им Минка, и през 1939 г. синът им Георги. На 24 годишна възраст Цоню Ангелов отваря работилница за изработване на пружини и кушетки на ул. Братя Миладинови в София.

 работилницата на ул. Братя Миладинови в София

 
       За пръв път срещам името му в мотоциклетните състезания за голямата премия на моторетките "Сакс" организирано от вестник "Спорт" на 26 юли 1936 г. В състезанието участва с мотоциклет Hercules, малко преди края на състезанието пада като е трети в този момент, и се отказва и не завършва състезанието.
         На следващото състезание на 30 август 1936 г. Цоню Ангелов участва с мотоциклет B.S.W. с двигател JLO и завоюва първото място.
           Представител на моторетките B.S.W. за България е и представителя на марката BMW - Григор Хр. Попов. Качествата на Цоню като състезател са оценени и на следващата 1937 година виждаме Цоню на голям мотоциклет BMW в състезанието Варна - София. За жалост на 40 км. преди Русе, близо до с. Торлак, Цоню Ангелов пада лошо и не успява да завърши това състезание. Същата година участва и на Белград - София но нямам класирането от това състезание.
          През 1939 г. печели поредната "Обиколка на Витоша" и става знаменосец на клуба. Скоро след това на пистови състезания на игрище "Юнак" отново срещаме името на Цоню. Само с три години стаж в състезанията разбираме, че е дал заявка да победи ветерана Димитър Соколов. Срещата е очаквана с голям интерес от публиката но в крайна сметка победител излиза Димитър Соколов. Интересен двубой се наблюдава в срещата Цоню Ангелов - Велко Кацаров. И на двата старта Цоню Ангелов бие Велко Кацаров но поради пресичане на бялата линия е декласиран и остава трети.


         От архива на Тодор Диляков, снимка от въпросните пистови състезания през 1939 г. на игрище "Юнак" от ляво на дясно: Димитър Соколов, Цоню Ангелов с номер 23 и Велко Кацаров с номер 25. В раздел преса може да прочетете материал от въпросното събитие. Същата година Цоню се заканва да подобри тогавашния рекорд за бързина с 1 км. летящ старт, до този момент държан от Георги Желев - 142.570 км/ч. Събитието се състои на обичайното място. циментовото шосе между Враня и Казичане. Макар и с малко Цоню успява да подобри рекорда постигайки 142.757 км/ч. Пръв го поздравява княз Кирил, който също е дошъл с мотоциклет, в спортен костюм, с каскет.

        Мното успешна се оказва следващата 1940 г. тогава на 12 юли печели състезанието София - Пловдив. Финишира пръв на площад "Цар Симеон" в Половдив изминавайки 186 км от София до Пловдив за 2 часа и 15 минути, при средна скорост от 82.3 км/ч. Същата година печели и второто София - Плевен през месец август.
        На 9 август 1942 г. Цоню завоюва поредната важна победа. Става пръв на втората "Обиколка на Триъгълника". Финишира пръв в маршрута с дължина 170 км /10 обиколки/ за 1 ч. 32 мин. 15 сек. достигайки невижданата до тогава у нас средна скорост от 110 км/ч. Като оставя втория след него на цели 17 минути. Цоню финишира пръв и отново става дружествен знаменосец.  

 състезателите от голямата категория малко преди старта на състезанияето. Пръв от ляво на дясно е Цоню Ангелов с номер 1.

     Снимка на Цоню Ангелов със знамето на клуба. Неговата внучка си спомня:

      "Моят дядо, тази снимка стоеше на стената на работилницата му на пазара Димитър Петков, в огромна рамка. За съжаление изгоря при пожара. Знамето е при малкия ми брат Константин. Под снимката имаше стих : " Стрела ли беше или граната,или таз машина чудновата. Стрелка се в миг и изчезва с трясък, а след нея остават само дим и пясък. Човек и машина сляли се в едно, лети Бай Цоню с номер ЕДНО."  

         На 14 март 1943 г. печели поредното състезание София - Плевен. А на 1-ви август същата година триумфира пръв на пистови състезания в Габрово.

           През 1946 г. е получена покана за участие на България на международни мотоциклетни състезания в Букурещ. Набързо бива сформиран отбор от 9 души: Цоню Ангелов, Димитър Соколов, Йордан Цветков, Ярослав Комещик, Тихомир Млечевски, Кирил Дойчинов, Владо Миладинов, Георги Шаламанов и Теофил Найденов.

           Цоню печели и първата организирана след края на войната "Обиколка на Триъгълника" през 1947 г. 

          Загива при пожар в собствената му работилница на пазара Димитър Петков в София, на 19 декември 1981 г.

       писателя Крикор Асланян можем да го наречем живата история на София си спомня:
       "Като споменах за мотоциклети, би било кощунство да не спомена един от най-големите майстори на мото-спорта в България - Цоню Ангелов. Той живееше в новата тогава кооперация на ъгъла на бул. Христо Ботев и ул. Пордим, а работилницата му беше на братя Миладинови и Гривица. Той беше доайена на този спорт и всички млади тогава мотоциклетисти като братя Топлодослки, Паца Манчева и други се събираха при него. Правеха тренировки по улиците на махалата за най-голяма радост на децата и за ужас на възрастните, които стоически изтърпяваха адския шум на препускащите мотори от по 500 куб. см., понякога с кошове. В деня на състезанието бай Цоню или големия му син Ангел ни качваха на неговата малка камионетка и ни закарваха на мястото на състезанието, викахме като откачени за нашия любимец, гордостта на махалата. Той беше винаги първи или моторът му се "разваляше" и той просто не завършваше състезанието."  2 коментара:

  1. Здравейте,имам информация и снимков материал за наследниците на Цоню Ангелов.Казвам се Никола Енев ,тел.0895007957

    ОтговорИзтриване