ЙОРДАН  ЦВЕТКОВ
1911 - 1993 

       Йордан Цветков е роден в Русе на 3 ноември 1911 г. По професия шофьор, а по призвание мотоциклетен състезател. Първата си голяма победа постига през 1942 г. на "Обиколката на Триъгълника" в София. Това е третата по ред "Обиколка на Триъгълника" този път провеждана за "купата на Милко Клайнер". Никому известния тогава Йордан Цветков успява да удържи между между много от асовете сочени за фаворити в това състезание. Финишира пръв с DKW SB500.


         Таланта на Цветков веднага бива забелязан от Григор Попов - вносителя на BMW за България. И скоро след победата виждаме Йордан Цветков редом до ивестния Цоню Ангелов, оборудван с BMW R66 като на Цоню.


        На един от стартовете на "Обиколката на Витоша" на Руски паметник в София можем да ги видим един до друг - Цоню Ангелов с номер 1 и Йордан Цветков с номер 5. И двамата с BMW R66 - на Цоню е черно а на Цветков е червено. По това време наричани от пресата "болидите на Горчо Попов" 


       Също като Димитър Соколов и Йордан Цветков обиква състезанията на писта. Циментовата писта на Колодрума в Русе става негова запазена територия. Още през 1946 г. на пистови състезания на циментовата писта, Йордан Цветков успява да се наложи над асове като Цоню Ангелов и Ярослав Комещик.

          През 1947 г. по примера на много други състезатели в страната Йордан Цветков модифицира своето BMW. Оригиналния 600 кубиков R66 двигател е подменен със 750 кубиков от военно BMW R75. Като за целта е ползван само двигателя на R75, без скоростната кутия коят е не пригодна за състезателни цели.


       В ляво на горната снимка с номер 63 е снимка на Йордан Цветков с модифицираното си BMW R66. Старото шаси с нов двигател. На снимката в дясно се вижда снимка на БМВ-то преди 1947 когато е все още с оригиналния си 600 кубиков двигател. 
      Подобренията в мотоциклета донасят нови победи и през 1947 г. Йордан Цветков става градски шампион, през следващата година е отличен с грамота на Народния съюз за спорт и техника за постигнати отлични резултати. В непрестанен спор по трасетата и най-вече с Димитър Марчев - Митиката и основно на пистата, през 1949 г. Йордан Цветков е награден с почетен плакет, медал и "гума комплект". Но му лиспва званието "Знаменосец на клуба".


       Завоюва го през 1950 и става знаменосец на русенския клуб. Годината е много успешна за него защото тогава става и републикански шампион на шосе.
        За да докаже че нищо не е случайно на следващата 1951 г. отново спечелва състезанието за 'Знамето на клуба" по маршрута Бяла-Русе.
         През  1953 г. в Пловдив завоюва званието държавен шампион на писта.
         През 1954 г. отново става републикански шампион на шосе в I-ва категория - 500-750 куб.см. 


      Пета и шеста титла "републикански шампион" завоюва в една година - на писта, 500-750 куб. см. в двете категории: специални и среийни машини. Отличен е от ОВТПН със значка "За активна дейност" в същата 1956 г. 
        През 1960 г. му е присъдено званието майстор на спорта. Прекратява активната си състезателна дейност в тази 1960-та година, като "майстор на спорта" и "почетен гражданин на Русе". Десет години по късно е и "заслужил майстор на спорта". Защото ветеранът не скъсва с мотоциклетизма и остава като авторитетен съдия и треньор. От 1959 до 1961 е треньор на русенските мотоциклетисти. 
         Самият бай Йордан авторитетно и с гордост не пропуска да уточни, че е участвал, лично и отговорно, при създаването на големите мотоциклетисти от Русе - Иван Манолов,Васил Радев, Кирил Братоев. Негов възпитаник е и Радослав Радев.
           Големия наш състезател Тодор Гигов от Перник, самия той легендарно име в българския мотоциклетизъм, не спира да изтъква, че се е учил на каране от Йордан Цветков. Друг от изтъкнатите мотосъстезатели, Христо Христозов от Хасково, си спомня с уважение и признателност за Митиката и Йордан Цветков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар