в. Спорт брой 2068, 6 ноември 1942 г.

ДА СИ ПОМИСЛИ
човек, че в София няма мотори. Така поне изглежда от както излезе забраната за движение. Но тези, които се бяха наредили по протежение маршрута на Обиколката на Триъгълника сигурно не са на това мнение. Защото можаха да видят, че освен десетте души състезатели, имаше повече от 100-200 мотоциклети и моторетки.
         От къде тези господа бяха взели разрешение и бензин, това никой не може да установи, защото "моторизирания Сашо" бе зает много с охраната на маршрута и неговите моторизирани полицаи нямаха време да правят проверки. Пък и атмосферата бе спортна и умирисана на бензин, та "не бе никак момента".
         Ние бяхме казали, обаче: Какво са 400 литра бензин за едно такова празненство на моторния спорт?  Напротив, особено сега, в тези времена, мотора трябва да ни бъде втора природа, защото мотора печели днес войната, а не танцовите забави.
       Кой как може. И понеже Обиколката на Триъгълника бе събрала целия моторен свят, трябваше ни един голям тефтер за да записваме "тия що имат бензин в кръвта си". Но понеже сме в икономия на всичко, затова ще отбележим само по-известните, тия що са познати на широката публика: Димитър Соколов и неразделния му Тодор Цакев бяха с по една малка ДКВ 125. Ярко Комещик със своята БМВ не можеше да си намери място (от яд че изпусна една сигурна победа). Представителя на БМВ г-н Григор Попов бе с апарата в ръка и чакаше напразно да мине било Цоню, било Ценко, било който и да било с БМВ ... Но този път БМВ-тата се бяха разсърдили, сърдит бе и той, не бе дошъл за това. Продан Георгиев бе с нещо като НСУ, Иван Мирчев бе цивилен и сигурно бе с колата на Ширца, Кокето също бе там, но с какво превозно средство, неможахме да видим. Габровеца "Киско" имаше своето Аеро, Велко Кацаров бе на велосипед, както Васил Танев и т.н. Един само неможахме никъде да видим: председателя бай Иван Цанков, който уж ми бе дал среща. За това пък Атанас Атанасов бе както винаги с ново кожено палто, от каквито на източния фронт имат повече нужда.
       Когато човек няма късмет! 8 БМВ-та участваха миналата неделя в 3-тата Обиколка на Триъгълника, срещу само една ДКВ! Кой можеше да предполага, че бързоходните "болиди" на Горчо Попов ще претърпят такъв крах ?!.. А като прибавим към това, че двама наистина рутинирани асове, като Цоню Ангелов и Ценко Джамбазов, и двамата с БМВ, пропаднаха, когато се мислеше, че победата им е "в кърпа вързана", не остава освен да повторим пословицата "когато човек няма късмет"... та трябваше дори и Ярко Комещик за нищо и никаква работа да се разсърди и да не участва и по наше мнение - да пропусне, една победа, която мъчно може да му се изплъзне. Но има и една друга поговорка: "Скарали се трима братя кой да води бащината дружина..." Тогава намерило се едно ДКВ и един Йордан Цветков от Русе, Които грабнали купата на "Милко Клайнер"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар