в. Спорт брой 1594, 19 май 1939


ПРЕД 10.000 ДУШИ В "ПРОЛЕТНАТА ПРЕМИЯ ОТ БМСК"
Димитър Соколов доказа,
че остава непобедимия шампион
Велко Кацаров се класира втори, а Цоню Ангелов на трето място,но все пак е най-опасният

    Преди да се впусне в борбата Димитър Соколов доверява на нашият сътрудник, че ще му докаже какво Цоню има още много да учи.
       Това показваше, че ще присъстваме на една голяма борба, на един дуел между двама достойни съперници.
        Вчера обаче, такова нещо нямаше. Мача Соколов - Ангелов беше най-безинтересен. Соколов взе първо място от старта и го запази до края на трите тура, необезпокояван от амбициозния Цоню.
        От гледна точка на класа и при равни условия, поне засега 

Димитър Соколов е непобедим

        Това трябва да се признае както от Кацаров, така и от Цоню Ангелов. Соколов е един шампион, който познава тайните на победата в състезанието дър-трак. Ето защо го оставяме на страна и ще се спрем на един по-парлив въпрос, една по голяма загадка:

Цоню Ангелов или Велко Кацаров

       Докато очаквахме дуел Соколов - Цоню Ангелов, такъв ни поднесоха Велко Кацаров и Цоню Ангелов. Велко се класира втори, но той бе два пъти победен от Цоню Ангелов. Комисията. обаче, призна че бегача на БМВ на два пъти пресече с малко вътрешната бяла линия и го дисквалифицира.
       Безпристрастния зрител, обаче, остава в недоумение: кой от тях е реалния победител?
        По този въпрос много би могло да се спори. Привържениците на Цоню Ангелов биха могли да ни кажат, че разликата в метри при пристигането на двмата бе толкова голяма, че прецечените няколко сантиметра от Цоню са без значение.
        За да си съставим едно правилно мнение, обаче, ние ще чакаме втори състезания и тогава ще кажем кой е по-добър. За сега ще се задоволим да кажем, че и двамата имат качества, към които, ако прибавим една хубава и специална за писта машина ще бъдат наистина опасни съперници на Соколов.  

 Участниците в категория "Моторетки" до 100 куб.см. трети от ляво на дясно е Ангел Фотев, който се класира пръв

 (следва от първа страница)

       Велко Кацаров вчера бе най-голямата изненада. На него въобще не се разчиташе, защото неговата излязла от употреба машина никога не бе завършвала едно цяло състезание. Но вчера Велко напрвави това, което никой досега не бе правил, защото завърши състезанието, без да падна от тази фатална машина. За този успех на бившия колоездачен шампион има не по-малка заслуг аи "Кокето", който бе механика над механиците.
       Като вземем предвид неговата машина и много малкото тренировки, трябва да признаем, че Кацаров вчера се отличи далеч по-много от колкото очаквахме.
       Цоню Ангелов, според наша преценка не даде това, което ни показа на тренировка. Разбира се, че той може да посочи за свое извинение тежката си шосейна машина. Даже и на трето място, даденото от него е много. Той си остава бегач със заложби, но за писта му трябва специялна машина.

Другите

        В състезанията на по-малките категории три имена само спират нашето внимание. Това са Ангел Фотев, Първан Христов и Димитър Жотев. Най-голямата изненада бе там, че Първан Христо с ДКВ - 100 куб.см. се наложи над машини от 200 кубика. Най-добри качества на бегач показа Ангел Фотев, който на два пъти трябваше да се преклони пред техническите качества на ДКВ.

Борбата

      Ако трябва да говорим за някаква борба между машините от голямата категория ще, кажем такава нямаше. Изключение до някъде прави срещата Кацаров - Ангелов, която бе повторен и на път да се потрети поради пресичане от страна на Цоню Ангелов.

Технически резултати

Моторетки до 100 куб.см.
1-ви мач на 3 обик. 1. Първан Христов (ДКВ) 1 мин 32.2 сек.; 2. Ангел Фотев (Вандерер); 3. Димитър Луканов; 4. Кирил Лазаров; 5. Ис. Арие; 6. Тод. Трайков

2-ри мач: 1. Първан Христов; 2. Ангел Фотев; 3. Кирил Лазаров 

Финал: 1. Ангел Фотев 2. Първан Христов 3. Димитър Луканов 4. Кирил Лазаров 

Мотоциклети до 200 куб.см.
5 обик. 
I мач: 1. Димитър Жотев (Торнакс) 2.28.6; 2.Ангел Стойчков; 3. Първан Христов (ДКВ 100 куб.см.); 4. Любомир Петрович
II мач: 1. Първан Христов 2.18.7; 2. Димитър Жотев; 3. Ангел Стойчков

Класиране: 1. Димитър Жотев; 2. Първан Христов; 3. Ангел Стойчков

Мотоциклети до 500 куб.см.
на 8 обик.: Бягат всеки с всеки: Велко Кацаров бие Коста Влахов; Димитър Соколов бие Коста Влахов; Цоню Ангелов бие Велко Кацаров, но поради пресичане на линията Цоню е декласиран. Повторния мач дава същия резултат. Цоню отново пресича; Соколов бие Кацаров; Цоню Ангелов бие Коста Влахов; Соколов бие Цоню Ангелов.
       Класиране на "Пролетна премия на БМСК".
1. Димитър Соколов (Джап) 1 мин. 13.7 сек.
2. Велко Кацаров (Ръдж) 1 мин 16 сек.
3. Цоню Ангелов (БМВ шосейна) 1 мин 17.7 сек. 
4. Коста Влахов (Хорекс шосейна) 1 мин 38 сек.


От архива на Димитър Соколов днес при Тодор Деляков една снимка на Димитър Соколов, Цоню Ангелов (23)  и Велко Кацаров (25) от въпросното състезание през 1939:


от архива на Деляков снимка преди старта на същото състезание

отново от архива на Деляков - Цоню Ангелов облегант отзад с номер 23, Соколов в ляво със специалния си Martin JAP и неизвестен състезател с номер 19 с DKW NZ вероятно Владо Миладинов.

  
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар