в. Спорт, 8 ноември 1925 г.

КОЛОЕЗДАЧНИТЕ И МОТОРНИ СЪСТЕЗАНИЯ НА 1 т.м.

       На първи този месец на Колодрума се състояха едни от най-интересните през сезона колоездачни и моторни състезания. Изобщо този сезон софийското колоездачно дружество засили дейността си, като редовно всяка седмица урежда състезания, които привличат столичната публика. В неделя състезанията обгръщаха в себе си и едно такова с мотоциклети.
      1. Надбягване на бързина, 3 тура на колодрума, на един километър. Поради голямо число на участващите, последните бяха пуснати на три групи.
       След това победителите от трите групи бяха пуснати на финално състезание, което бе спечелено от Продан Георгиев.
       2. След това моторно надбягване /задмоторно каране бел.авт./ на 50 тура = 17 км. Всеки един от колоездачите си има антреньор, който кара пред него с мотор, за да му пори въздуха, а той върви непосредствено зад него.
          В това състезание участваха шест души, между които и титулярните наши бегачи Продан Георгиев, Милко Клайнер и Б. Захариев. В това състезание се отличи младият юноша бегач 17 годишния Ив. Петров, който пристигна втори по ред и у когото има ценни заложби на бъдещ шампион.
          Класирането на това състезание е: 1. Продан Георгиев с антреньор Иван Георгиев, мотор B.S.A., изминал разстоянието от 17 км. за 22 мин. и 10 сек. средна скорост 47 км/ч; 2. Иван Петров за 23 минути; 3. Ан. Бърдаров за 23.55 сек.
           3. Моторни състезания на 75 тура = 25 км. участваха следните конкуренти 1. Манол Георгиев с мотор Indian 3 к.с.; 2. Иван Георгиев с B.S.A. 3.5 к.с.; 3. Любен Чачаров с B.S.A. 3.5 к.с.; 4. Димитър Соколов с Triumph 3 к.с.; 5. Йордан Балабанов от I-ва колоездачна дружина с мотор Simplex 4 к.с. Въпреки всички очаквания и надежди в познатия у нас моторен бегач Иван Георгиев, последния неможа да оправдае това доверие като още в първите 15 тура беше надминат от останалите конкуренти, а по после и съвсем се отказа по причина повреда на мотора. Като най-добър техник в това състезание изпъкна Димитър Соколов с мотор Triumph, който въпреки, че в последните 70 тура беше принуден да спре поради счупване на маслената му помпа, в следствие и на което изгуби два тура, успя да се класира пръв. Малкият и не добър колодрум, както и липсата на тренинг усъстезателите пречеха да се развие голяма скорост, или пък ако се развиеше малко по-голяма, то тя се губеше в безполезните големи виражи, които бегача бе принуден да прави поради недобрата му техника, една от главните причини за пропадането на Иван Георгиев.
         Пръв се класира Димитър Соколов с Triumph за 28 мин. средна скорост 54 км/ч; 2. Балабанов със Simplex; 3. Манол Георгиев с Indian.
         4. Последно от състезанията беше това на екипи от по двама души на 90 обиколки = 30 км. Екипа състоящ се от Продан Георгиев и Ал. Бърдаров. И в този ден, като най-добър бегач от колоездачите излезна Продан Георгиев.

   

Няма коментари:

Публикуване на коментар