ГРИГОР  СОКОЛОВ
1907 - 60-те

          Григор Соколов е роден на 5 април 1907 г. През 1932 г. заедно с брат си Манол Соколов са на гурбет в Америка, там за пръв път виждат акробатини номера с мотоциклет в дървена каца. Двамата се запалват по този спорт и решават да го представят на родна земя. За целта пътуват повторно до САЩ правят подробни замервания на "кацата", в която се карат мотоциклетите водят си записки и се прибират в България. След няколко месеца "кацата" е построена и след известни тренировки тримата брата Григор, Манол и Боне Соколови започват да изпълняват акробатични номера в така нареченото по онова време - "буре на смъртта". От тримата братя Григор Соколов обиква повече мотоциклетния спорт от колкото акробатиката в "Бурето" и е редовен участник в националните състезания. Затова тук ще се спрем на неговата кариера като мотоциклетен състезател.

         За пръв път в състезание срещам името на Григор Соколов на състезанието Варна - София през 1937 г. Там Григор се състезава с Zundapp KK350 и финишира 4-ти в крайното класиране, като е обявен за "Български шампион категория до 350 куб см." 


     От архива на Тодор Деляков в рекламна брошура на вносителя на Zundapp за България виждаме Григор Соколов с мотоциклет Zundapp KK350 след състезанието Варна - София през 1937 г. 

        Избора на мотоциклет не е случаен, за акробатичните номера в "бурето на смъртта" братя Соколови ползват само мотоциклети Zundapp.
       
            През 1937 г. участва в Белград - София, където финишира пети.  

            През 1940 г. участва във второто София - Плевен, за там избира 350 кубиково DKW. Същата година участва и в третото София - Плевен където се състезава с BMW, старата машина на Цоню Ангелов.

            Следващата информация за него която откривам е от 1948 г. когато е победител в IX-тата "Обиколка на Витоша". 

Григор Соколов - победител в IX-тата Обиколка на Витоша през 1948 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар