в. Спорт брой 1177, 27 юли 1936

КЪМ ВЪЗХОД НА МОТОЦИКЛИЗМА
ПРОДАН ГЕОРГИЕВ СПЕЧЕЛИ ВЧЕРАШНОТО МОТОЦИКЛЕТНО СЪСТЕЗАНИЕ ОРГАНИЗИРАНО ОТ "СПОРТ"
Георги Петров и Велко Кацаров са на следващите места. Добрите резултати и голямата борба

 Победителите от мотоциклетното състезание
от ляво на дясно: Продан Георгиев, класиран първи с "Дюркоп", Георги Петрович втори с "Диамант" и Велко Кацаров трети с "Дюркоп"

ОТНОВО НАПРЕД !
       Вчерашната инициатива на вестник "Спорт" събуди отново мотоциклетния спорт у нас.
       От дълго време насам София не бе виждала на едно място толкова много мотори. Събрани бяха и всички стари ветерани на моторния спорт за да присъстват на първото състезание на моторетките Дюркоп, Диамант и Виктория.
        Резултатът от този пръв опит надмина далече нашите очаквания.
       На всеки малък байр, на всеки остър завой по дървенишкото шосе, та чак до село Горубляне, се бяха събрали групи от мотористи и любители на моторния спорт, за да наблюдават минаването на състезателите.
        Наистина интереса на публиката към състезанието на малките моторетки надмина нашите очаквания, но трябва веднага да признаем, че този интерес бе напълно основателен.
       От гледна точка на конкуренция между състезателите, както и от гледна точка на постигнатата бързина и общия вид на надбягването, вчерашното състезание прилича повече на едно от тези, които така често се организират в големите западни държави.
           Ето това е което ни радва.   

Класиране

1. Продан Георгиев (Дюркоп) изминал 23 км. за  22 мин. (средна скорост 60 км/ч)
2. Георги Петров (Диамант) 24 мин.
3. Велко Кацаров (Дюркоп) 24 мин 01 сек.
4. Боян Захариев (Диамант) 24 мин. 30 сек.
5. Георги Велинов (Дюркоп) 25 мин. 20 сек.
6. Карло Яначков (Виктория) 26 мин. 10 сек.
7. Милчо Атанасов (Виктория) 31 мин. 20 сек.
8. Мико Шамли (Виктория) 32 мин. 
9. Благой Чачев (Диамант) 32 мин. 30 сек.

На старта

      Точно в 9.30 часа се появиха следните конкуренти: Продан Георгиев (Дюркоп), Георги Велинов (Дюркоп), Боян Захариев (Диамант), Георги Петров (Диамант),
Благой Чачев (Диамант), Карло Яначков (Виктория), Петър Атанасов (Диамант), Мико Шамли (Виктория), Цоню Ангелов (Херкулес), Милчо Атанасов (Виктория).
         След кратка проверка, сигнала за тръгването е даден и единадесет машини започват да гърмят (тръгването се даде със загасени мотори).
         Пръв потегля Георги Велинов, следван от Боян Захариев, Велко Кацаров и пр. Продан Георгиев не успява да запазли изведнъж машината си, и освен това е бутнат. Той започва изкачването на баира последен, но скоро задминава един по един конкурентите си. 

(Следва в колонка "Мотоциклетизъм" на втора страница

      Велко Кацаров отначало е в затруднение от машината си и до с. Дървеница, е на пето място.
      След минаването на моста перди Дървеница започва борбата и много бегачи сменяват първоначалния ред.
      Продан Георгиев в почти хоризонтално положение, и печели голям аванс. Зад него е Гоерги Велинов и още назад Велко Кацаров, който започва да се движи сега с по-голяма бързина.
        Пред "стражарника" бегачите минават в следния ред:
     Пръв Продан Георгиев. След една минута Георги Велинов, следван на 200 м. от Велко Кацаров, на 100 м. Георги Петров, Цоню Ангелов, Боян Захариев, Милчо Атанасов, Карло Яначков, Благой Чачев и Мико Шамли.
         С пълна бързина бегачите обикалят "триъгълника" и поемат обратно към София.
        Стават известни размествания: Карло Яначков печели две, после три места, но е пресечен от Цоню Ангелов и пада като счупва педал.
        Продан Георгиев продължава да печели аванс, но зад него, за второ място се води борба между Георги Велинов, Велко Кацаров, Георги Петров и Цоню Ангелов.
        Георги Велинов пада и губи няколко секунди. Велко е сега на второ място, но на излизане от моста пред с. Дървеница, не успява да вземе завоя и пада като се ранява леко в дясната ръка.
        Той е задминат последователно от Георги Петров и Цоню Ангелов, но тръгва веднага по следите им с лудо темпо.
        През това време Продан Георгиев, чиито качества на мотоциклетен бегач проличаха вчера отново, напредва към София, където пристига пръв под бурните аплодисменти на около хиляда души, въпреки ранния час (10 часа преди обяд).
         Близо до София, Цоню Ангелов, който ни направи впечатление, че кара доста непредпазливо, пада и се отказва. Велко наваксва много, но му липсва разстояние за да се класира втори.

Горещата борба

       Общата физономия на вчерашното състезание е, че борбата бе гореща. Въпреки голямата си практика Продан Георгиев срещна опасни конкуренти като Велко Кацаров, Георги Петров и Георги Велинов. 
       Този път победи и то заслужено, но следащия път, сигурно не ще бъде пуснат така лесно.
       В този спорт, двама стари съперници отново излизат на пръв план и между тях започва нов интересен дуел.
       Но не само между Продан и Велко борбата е гореща. не по малка бе тя и между всички останали, от които на пръв план като бегачи с бъдеще ще споменем Георги Петров, Георги Велинов, Карло Яначков и Боян Захариев.
        Освен тях Благой Чачев и Милчо Атанасов, показаха също, че могат да се считат като добри бъдещи конкуренти, но честите им повреди не им позволиха да се проявят по-добре.

Малките не по-лоши от големите

      Вчерашното наше състезание показа, че така наречените слабомощни мотоциклети съвсем не отстъпват на големите.
        Както на баира, така и на равното, получените вчера резултати са повече от задоволителни.
        Както "Дюркоп" така и "Диамант" и "Виктория" се показаха здрави за нашите шосета.
        На права линия Продан Гоергиев успя да развие с "Дюркоп" над 70 км. в час, а в баира по дървенишкото шосе, след кантона "Себиона" бе изкачен от Георги Велинов с 40 км/ч. Това са постиженията, които показват, че в бъдеще моторетките "Дюркоп", Виктория и Диамант ще намерят още по-добро приложение в България.


 
                 

Няма коментари:

Публикуване на коментар