Обиколката на Триъгълника

 МАРШРУТА

          старта на това състезание става на Цариградско шосе при Ветеринарния факултет /днес сградата на Външно министерство/, от там посока Пловдив до 7-ми километър "Караулката". От там през Младост по бул. Андрей Ляпчев посока Дървеница. През Дървеница минава по бул. "Свети Климент Охридски" минава покрай казармите /днес Лесотехнически и Минно-геоложки университет/. От там право напред към кръстовището с Г.М. Димитров. От там продължава по бул. "Драган Цанков" през Борисовата градина посока игрище "Юнак" /днес метростанция Стадион "Васил Левски"/. От там продължава по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" посока Орлов мост. От Орлов мост по Цариградско шосе покрай Кавалерийските казарми и Ветеринарния факултет. Всичко 17 километра.

      Първата "Обиколката на Триъгълника" се провежда на 9 октомври 1938 г. Тогава за знамето на Софийското мотоциклетно дружество. Победител става Продан Георгиев със специалната си дър тракова Victoria, който върху 102 км. пробег достига средна скорост 96 км/ч. Дължината на обиколата е 17 км. през 1938 г. състезанието е било с продължителност 6 обиколки или 102 километра.

         На 9 август 1942 г. се организира втората "Обиколка на Триъгълника" отново за излъчване на дружествен знаменосец. Този път състезанието е с продължителност 10 обиколки, или тотална дължина от 170 километра. Победител в това състезание става Цоню Ангелов постигайки рекорданата за тогава средна скорост от 110 км/ч.  
 Тук може да прочетете за втората обиколка: 

            На 2 ноември 1942 г. за трети път се провежда състезанието "Обиколката на Триъгълника". Със същия маршрут и продължителност като тази от 9 август - 10 обиколки. Но този път "за купата на Милко Клайнер". Състезанието минава под невиждан до тогава интерес - 10 000 зрители се подреждат по протежение на маршрута за да наблюдават състезанието. Победител става Йордан Цветков от Русе. 
Тук може да прочетете репортаж от събитието:

        С организирането на Републиканското първенство през 1947 г. маршрута на "Обиколката на Триъгълника" е избран за маршрут на състезанието за опередляне на държавен шампион на шосе. След което на хиподрума в София се провеждат пистови състезания за излъчване на държавен шампион на писта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар