в. Спорт, 28 юли 1931 г.

Международните състезания в Букурещ
Ромъния - България

      Букурещ 20.VIII. в неделя сутринта, 19 того, Букурещския велодром, в едно със своите 7000 посетители, бе свидетел на една грандиозна борба организирана от вестник "Диминяца", която беше събрала най-добрите специалисти на ромъснкия и българския мотоциклетен спорт.
         На старта личаха величини от първа класа: като Марин Морару - наскоро завърнал се от Англия, където бе на специализация - в миналото и сега най-добрия бегач на Ромъния; Стефан Бончулески - единствения сериозен съперник на Морару, Грахам, Ажел, Евгений, Понеско, Октав, Фроне и др.
          България със своите отлични представители, шосейния шампион Димитър Соколов, пистовия такъв - Милко Клайнер, имаше да се справя с тежка задача да премери силите си с румънските професионални бегачи поддържани със специални машини и гуми за разкаляната и нестабилна писта. Трябваше да запази почетното място на което Соколов бе извоювал след бляскавата победа за купата "Тома Янкович" на 14 юни.
           Състезанието от себе си представляваше една страхотна борба, главно поради голямата амбиция на румънците да вземат обезателно победа.
          На старта са 7 души.
          При даване сигнала за тръгване Клайнер е първи непосредствено следван от Бончулеску, който на първия вираж застава на чело със значителен аванс. Разредяването след първия тур довежда Морару на второ място, следван от Клайнер, Грахам, Апел и Соколов. В началото на третия тур при една рискована борба Клайнер излиза напред по стъпките на който идва Морару, Бончулеску. При последния вираж на този тур Морару притиска Клайнер от вътрешната страна към разкаляната среда на пистата и застава на чело с 10 метра аванс. Тук се повежда една красива борба между Клайнер и Бончулеску, който прави отчаяни усилия да надмине Клайнер. На осмия тур, Бонучлеску остава на трето място следван от Грахам, Ажел и Соколов, който е пети.
         Клайнер прави напразни усилия да се изравни с Морару, но калния терен и липсата на специални за кал гуми с каквито разполагаше румънеца, не му позволиха. Буците кал, които хвърчаха от гумите на Морару държаха Клайнер на почетно място зад него. Разстоянието се ту увеличаваше, ту намляваше. Неравната борба сега се водеше главно между Морару и Клайнер. Докато последния превъзхождаше противника само на сухия вираж, Морару имаше надмощие на равнището и разкаляния вираж благодарение на добрите качества на своята машина.

ГЛАВНО КЛАСИРАНЕ

1. Марин Морару с Ariel, 52 км. взети за 38 м. 48 сек. - средно 86.233 км/ч 2. Милко Клайнер със Sunbeam за 38 м. 42 сек. 3. Стефан Бончулеску с A.J.S. за 39 м. 12 сек.

Никола Д.  


 от архива на Димитър Соколов днес при Тодор Деляков - снимка на нашите бегачи на велодрома в Букурещ - от ляво Димитър Соколов с Ariel SG31, от дясно Милко Клайнер със Sunbeam model 9

 Стефан Бончулеску

 още една снимка от старта на преден план Марин Морару победителя с Ariel, петия мотоциклетист от ляво на дясно е Милко Клайнер със Sunbeam

 тук Клайнер е третия от ляво на дясно, втория с AJS-a трябва да е Бончулеску, В дъното петия мотоциклетист е Соколов

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар