в. Спорт брой 2067, 2 ноември 1942 г.

ПОВЕЧЕ ОТ 10000 ДУШИ НАБЛЮДАВАХА...
ПОБЕДАТА НА ЙОРДАН ЦВЕТКОВ В ОБИКОКАТА НА ТРИЪГЪЛНИКА
От 10 участници 8 пропаднаха, включително и фаворитите. Делчо Колев е втори, но постижението на Цоню Ангелов далеч неможа да бъде постигнато. Грамаден интерес но слаба организация.

 Победителят Йордан Цветков - Русе. Веднага след състезанието му е връчена купата. В дясно дарителя на купата Милко Клайнер, бивш голям колоездачен шампион.


       Кой можеше да предполага, че вчерашната Обиколка на Триъгълника ще донесе толкова изненади? Преди всичко, най голямата изненада бе големия интерес към състезанието: по протежение на маршрута повече от десет хиляди души бяха наизлезли с анй-различни превозни средства. Купата "Милко Клайнер", която се оспорваше в състезанието на Мото-съюза, ще има в историята на мотоциклетния спорт у нас голяма заслуга. Тя показа, че Обиколката на Триъгълника може да бъде класическия маршрут, върху който в бъдеще моторния спорт да се развива. Защото без да взимаме под внимание незадоволитения спортен резултат, в пропагандно отношение вчерашното състезание записа рекорд.
       Втората изненада, която донесе състезанието от вчера е, че въпреки всички предвиждания и въпреки участието на фаворити като Цоню
          ________________________________

Класирането

1. Йордан Цветков - ДКВ - 500 (Русе) изминал разстоянието около 170 км. (10 обиколки) за 1 час 58 минути 47 сек., (средна скорост около 86 км в час);
2. Делчо Колев - БМВ - 500 (София) 2 ч. 5 мин. 17 сек.
          ________________________________


Ангелов, Ценко Джамбазов и Георги Желев, победата бе грабната от един, колкото непознат, толкова и добър бегач:

Йордан Цветков от Русе. 

        Русенският бегач Цветков не взима случайна победа. В протежение на 170 км. той даде достатъчно доказателства, че притежава всички данни, които имат бегачи като Цоню, Комещик, Ценко Джамбазов или Георги Желев. И ако неговата машина - ДКВ 500 - можеше да се бори по бързина с прочутите спортни БМВ-та, с каквито бяха екипирани Ц. Ангелов и Ц. Джамбазов, или със специалната НСУ на Георги Желев, тогава и в присъствието на фаворитите, Цветков щеше да ни даде твърде оспорвана борба от началото до края, защото неговите качества го налагат като един от първите наши бегачи.  
       Моторният спорт, обаче, носи винаги каприза на "негово величество шанса". Този шанс вчера пожела щото нито Цоню Ангелов, нито Ценко Джамбазов, нито най-после Гоерги Желев, да завършат и да се борят до край с един противник, който за обща изненада се оказа добър колкото тях.
        Не по-малка изненада бе и класирането на Делчо Колев на второ място. Не само защото Колев е слаб да се бори с "асовете" като Цоню и компания, но защото старата БМВ, с която бягаше оксижениста Делчо бе предварително "вън от конкуренция". Но шанса тук трябваше да помогне и Делчо Колев въпреки че бе принуден да спира веднъж, поради повреда, успя да продължи и да завърши на заслуженото второ почетно място.

 Цоню Ангелов взима завоя на моста на бул. "Цар Освободител" малко преди да спука гума и да се откаже, Цоню тук минава с 3 минути аванс преди останалите

Няма коментари:

Публикуване на коментар